AKÜ HAKKINDA GENEL BİLGİ

Elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirip depolayan ihtiyaç halinde elektrik enerjisine çevirerek kullanıma sunan bir alettir. Akü amper / saat ile ölçülendirilir. Örnek : 12 volt - 42 ah. - 12volt / 60 ah -12 volt / 200 ah gibi. Bunun anlamı 12 volt - 60 amper etiketli bir akü, 60 amperi 1 saat boyunca akımı vermelidir. Akülerde yazan 12 volt ibaresi voltajı, 60 amper ibaresi ise saat bazında ilettigi akımı gösterir. Diger bir ölçü ibaresi de 12 volt - 60 ah (480 en) şeklindedir. Bu ibare akünün 1 sn. içerisinde maksimum verdigi amper gücüdür. Bu sn. amper güçleri aküler de degişken olabilir. Bunu motor cc örnegi ile anlatmak gerekirse, 1600cc bir motor 90 begir olabildigi gibi, 102 begir veya 110 begir olabilir. Sn amper ölçüleri yüksek teknolojiler de çok daha yüksek verimler vermektedir. Örnek; 12 volt - 60 ah. 480 en 12 vol -t 60 ah 900 en gibi. Avrupa üretimi aküler amper sat iletimi ve garanti süreleri fazla olan akülerdir. örnek; 5 yıl ve daha fazla garanti veren akü markaları bulunmakta fiyatları Türkiye piyasasıyla kıyaslandığında 4 kat daha fazla fiyat farkı oluşmaktadır.

  • Akünün Yapısı;
  • a) Akünün kutusu
  • b) Artı eksi plakalar
  • c) Yalıtkan elyaf seperatör
  • d) Sülfirik asit.
  • Akü kutusu altı bölme içine yerleştirilen artı eksi plakalar ve her bölüme 2 volt üzerinden hesaplanır. 6 çarpı 2 eşittir 12 volt böylece tamamlanır. Bunun yanın da özel yapım tek bölmeli, 12 volt aküler 3 bölmeli, 3 bölmeli 6 volt aküler bulunmaktadır. Arz ve talepten dolayı değişken voltaja sahip aküler imal edilmektedir. Artı eksi palakaların yapısı; voltajı ve amperi sülfirik asit içerisinde üreten elektrik levhalarıdır. Kurşun eritilerek ızgara şeklinde dökülür. Bu şekilde plakanın iskeleti ve üretiminin ilk aşaması yapılır. Kurşun oksit macun haline getirilip ızgara şeklinde ki plakaya sürülerek çig palaka aşamasına gelinir. Kurşun oksit maddesinin yapısı; kurşun ve oksit yani kurşun maddeleri ögütülerek un haline gelmesine denilir. Bu un haline gelen kurşunun adına kurşun oksit denilir. Kurşun oksit haline gelen malzemeler dönen bir kazanın içeresine dökülür, bir harç makinesi şeklin de karıştırılır. Bu arada içine hazırlanan belli bir derecesi olan sülfirik asit dökülür. Bazı katkı maddeleri katılarak hamur haline getirilen bu macun ızgaranın üzerine sıvanır bu sıvama bittikten sonra çig plaka meydana gelir. Çiğ plakaların aralarına seperatörler yerleştirilir. Bu plakalrın üzerine 5-7 derecisin de hazırlanan sülfirik asit dökülür. 1000 artı plaka ve 1000 eksi plaka grupları oluşturularak şarj resörleri ve şarj makinaları ile artı eksi elektrik verilir. 48-78 saat uygulama yapılır. Artı plakalar kahve rengine eksi plakar gri kuşini bir renk halini alır. Bu yarım mamül plakalar özel makinalarla kurutulur. Özel tarakalara yerleştirilen bu plakalar akü kutusunun gözlerine konur.göz baglantı kaynakları ve akü kapak kaynagı yapılır. Kutu başları dökülür, gözlere sülfirik asit dökülerek, tam kapama yapılır, kaöak işlemi kontrollerinden geçer geçtikten sonra ambalajlanır. Satış için hazır hale gelir.

     

     

    Sizlere akü hakkında genel bir bilgi sunabildiğimizi sanıyoruz. Şimdi sizler akünüzün bakımı ve doğru kullanımıyla ilgili teknik bilgilerden bahsedeceğiz

    Ayrıca size özel değişik sunumlarla en doğru aküyü seçmeniz için yardım edeceğiz. Lütfen yazılanları dikkatli şekide okuyunuz. Bu sektörde yıllardır vermiş olduğumuz hizmetin, bize katmış olduğu tecrübesini sizlerle paylaşmak ve yardımcı olabilmek isteğiyle bu siteyi kurduk.

    Bütün ihtiyaçlarınıza cevap verecek tesisimiz ve kadromuzla sizlere her türlü desteğe hazırız. Akü hakkında öğrenmek istedeğiniz her soruyu cevaplayacağımızdan emin olunuz. Akü satın alacaksanız doğru adres olan avantajlarvitrini.com adresinde sizlere hizmet vermek için 7/24 çalışıyoruz.

    Yazar : Bas Akümülatör                                                                                                                                                                   02.12.2015

    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR